Κρόκος Κοζάνης

Like
Share to Facebook
Κρόκος Κοζάνης

Ο Κρόκος είναι ένα διαδεδομένο φυτό της Μεσογειακής λεκάνης το όνομά του είναι Crocus sativus δηλαδή ό κρόκος ο ήμερος. Γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. 

Η ύπαρξη του κρόκου στην Ελλάδα αναφέρεται από τον Όμηρο, καθώς τον χρησιμοποιουσαν για να καταπολεμησουν την αυπνία και τα δυσαρεστα αποτελεσματα του μεθυσιού.

  • Προστατεύει το  Καρδιαγγειακό Σύστημα αφού μελέτες σε πειραματόζωα έχουν αποδειξει οτι η κρόκινη μειωνει την χοληστερινη και τα τριγλυκερίδια ενω εκχυλισματα κροκου εχουν αντιυπερτασικές ιδιοτητες.
  • Δρα ως Φυσικό Αντικαταθλιπτικό αφού 30 mg καθημερινά μπορεί να λειτουργησουν θετικά σε περιπτωσεις καταθλιψης
  • Αντικαρκινικές Επιδράσεις
  • Δρα κατα του Αλτσχάιμερ  αφού τα φυτοχημικά του κρόκου έχουν αντιοξειδωτικές, αντιαμυλοειδικές, AChE ανασταλτικές και ενισχυτικές ως προς τη μνήμη ιδιότητες
  • Δρα ως Επικουρικό Μεσο Αδυνατισματος μειώνοντας την απωλεια βαρους και το τσιμπολογημα.

Αναφερόμενοι αναλυτικότερα τα συστατικά του, μπορούμε να αναφέρουμε ότι 100γρ σαφράν περιέχουν 65 γρ υδατάνθρακες 5,9 ολικά λιπαρά, μηδενική χοληστερίνη, 3,9 γρ ίνες και13,4 γρ αζωτούχες ουσίες-πρωτεΐνες.

Σημαντική στη σύνθεση των διάφορων συστατικών του κρόκου είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες αφού περιέχει Φολικό οξύ, νιασίνη, πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη  Α και C. Επίσης σημαντική είναι και περιεκτικότητα σε μέταλλα.

Τα ισχυρότερα συστατικά του σαφρανιού είναι  τα καρωτινοειδή και  οι μονοτερπενικές αλδεϋδες. Οι χημικές μελέτες για  τον κρόκο το ήμερο  έχουν αναφέρει την ύπαρξη συστατικών όπως η κροκίνη ,η κροκετίνη, η σαφρανάλη και η πικροκροκίνη.

Στην Κροκίνη:  οφειλει το χαρακτηριστικό του χρωμα

Στην Πικροκροκίνη: οφείλει  την πικρή και πικάντικη γεύση του

Στην Σαφρανάλη: οφείλει το ιδιαίτερο άρωμα του

 

Linkedin YouTube Insta_logo_white