Η έλλειψη σιδήρου είναι η συχνότερη αιτία αναιμίας παγκοσμίως.
Εκτός από την χορήγηση σκευασμάτων για την διόρθωση της αναιμίας και την αποκατάσταση των αποθηκών σιδήρου στον οργανισμό συνίσταται και η ταυτόχρονη λήψη σιδήρου μέσω της τροφής.
Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας ,τα ψάρια και τα πουλερικά ενώ ο μη αιμικός σίδηρος σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης.
ΠΗΓΕΣ ΑΙΜΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ |
||
|
Ποσότητα gr |
Ποσότητα σιδήρου mg |
Κρέας |
||
Συκώτι Χοιρινό |
90 |
15.2 |
Συκώτι Μοσχαρίσιο |
90 |
5.3 |
Μοσχαρίσια Μπριζόλα |
90 |
2.6 |
Mοσχάρι βραστό |
90 |
2.5 |
Αρνί ψητό |
90 |
1.7 |
Αυγό |
1 ολόκληρο |
1.0 |
Χοιρινό |
90 |
0.7 |
Λουκάνικο Χοιρινό |
90 |
0.5 |
Πουλερικά |
||
Συκώτι κοτόπουλου |
90 |
7.6 |
Γαλοπούλα |
90 |
2.0 |
Κοτόπουλο |
90 |
0.9 |
Ψάρια |
||
Σαρδέλες |
90 |
2.6 |
Πέρκα |
90 |
1.2 |
Ξιφίας |
90 |
1.1 |
Σολομός |
90 |
0.7 |
Τόνος |
90 |
0.6 |
ΠΗΓΕΣ ΑΙΜΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ |
||
|
Ποσότητα |
Ποσότητα σιδήρου mg |
Θαλασσινά |
||
Στρείδια ωμά |
90 gr |
5.8 |
Μύδια |
90 gr |
3.5 |
Γαρίδες |
90 gr |
2.0 |
Όσπρια |
||
Φακές |
½ φλ. |
3.3 |
Φασόλια Μαυρομάτικα |
1 φλ. |
1.8 |
Λαχανικά |
||
Αγκινάρα ,μαγειρεμένη |
1φλ. |
5.1 |
Πατάτα Ψητή |
1 φλ. |
2.7 |
Μανιτάρια |
1 φλ. |
2.7 |
Αρακάς |
1 φλ. |
2.5 |
Ραδίκια |
1 φλ. |
1.9 |
Μπρόκολο |
1 φλ. |
1.8 |
Σπανάκι |
1 φλ. |
1.5 |
Πράσινη πιπεριά |
1 μέτρια |
0.9 |
Μαρούλι |
1 φλ. |
0.8 |
Καρότο |
1 μέτριο |
0.4 |
Φρούτα |
||
Κεράσια |
1φλ. |
3.3 |
Αποξηραμένα Βερίκοκα |
½ φλ. |
1.6 |
Αποξηραμένα Δαμάσκηνα |
½ φλ. |
1.2 |
Χυμός Πορτοκάλι συσκ. |
1 φλ. |
1.1 |
Βερίκοκα |
3 ωμά |
0.6 |
Φράουλες |
1 φλ. |
0.6 |
Μπανάνα |
1 μέτρια |
0.4 |
Ροδάκινα |
1 μέτριο |
0.1 |
Ξηροί Καρποί |
||
Καρύδια |
1 φλ. |
3.8 |
Φιστίκια Αιγίνης |
30 gr |
1.9 |
Ηλιόσποροι |
1 κ.σ |
1.9 |
Φιστίκια Κάσιους |
30 gr |
1.7 |
Ομάδα Γάλακτος |
||
Γάλα Πλήρες |
1 φλ. |
0.1 |
Γάλα άπαχο |
1φλ. |
0.1 |
Ομάδα Αμύλου |
||
Κορν Φλέικς Kellogs |
1 ¼ φλ. |
8.68 |
Cheerios |
1 φλ. |
6.0 |
Δημητριακά πρωινού All Bran |
1/3 φλ. |
4.26 |
Ζυμαρικά εμπλουτισμένα |
1 φλ. |
2.0 |
Ρύζι εμπλουτισμένο |
1 φλ. |
1.8 |
Ψωμί Ολικής Άλεσης |
1 φέτα |
1.8 |
Άλλα |
||
Σκούρα Ζάχαρη |
1 φλ. |
4.8 |
Μελάσα |
1 κ.σ |
5 |
Τα Συστατικά των Τροφών που Αυξάνουν την Απορρόφηση του Σιδήρου είναι :
- Η Βιταμίνη C, η οποία υπάρχει στα εσπεριδοειδή και τους χυμούς τους , τις φράουλες, τα ακτινίδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του μη οργανικού σιδήρου έως 85%.
- Η Πρωτεΐνη Κρέατος και ψαριού αυξάνουν την απορρόφηση του μη οργανικού σίδηρου
Η απορροφησιμότητα του σιδήρου από τι ζωικές τροφές είναι περίπου 15% ,ενώ από τις φυτικές είναι περίπου 3%
Τα Συστατικά των Τροφών που Αναστέλλουν την Απορρόφηση του Σιδήρου είναι :
- Το Ασβέστιο το οποίο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου από 40-60%.
- Ο κρόκος του αυγού ο οποίος μειώνει την απορρόφηση σιδήρου έως 28%.
- Ο καφές ο οποίος μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 39%
- Το Κακάο το οποίο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 90%
- Το Κρασί το οποίο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 70%
- Το τσάι το οποίο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 64%
- Το Φυτικό Οξύ το οποίο περιέχεται στο πίτουρο και το φύτρο των δημητριακών και των λαχανικών μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση του σίδηρου από 50-80%
- Το EDTA, ένα συντηρητικό τροφίμων, που προκαλεί μείωση απορρόφησης κατά 50%
- Η σόγια
Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο
Εάν αντιμετωπίζεται αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου απευθυνθείτε στο Διαιτολογικό μας Γραφείο για εξατομικευμένη διατροφική αγωγή.