Συχνές Ερωτήσεις

Like
Share to Facebook
  • 1.

    Υπάρχουν δίαιτες για απώλεια τοπικού πάχους ;

    Ο όρος τοπικό αδυνάτισμα δεν υφίσταται . Δεν υπάρχουν μαγικές  τροφές που να διώχνουν την περιφέρεια και την κοιλιά, ούτε κρέμες αδυνατίσματος που κάνουν θαύματα. Διατηρείστε το σωματικό σας λίπος σας σε φυσιολογικά επίπεδα (20 – 25% για τις γυναίκες &  15 % για τους άντρες), κάψτε το λίπος στην κοιλιά με αερόβια άσκηση και όχι με κοιλιακούς ( οι κοιλιακοί ενδυναμώνουν τους μυς της κοιλιάς δεν καίνε λίπος) και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

  • 2.

    Κάνω δίαιτα και ασκούμε αλλά δε χάνω κιλά. Μήπως φταίει ο μεταβολισμός μου;

    Ορισμένες ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως  μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (TSH ↑) ,πολυκυστικές  ωοθήκες, υπερινσουλιναιμία,  υπερανδρογοναιμία και άλλες καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος , η άτακτη διατροφή, η κατάθλιψη, η  μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η αυξομείωση βάρους έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα απώλειας βάρους.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας «...η αδυναμία κάποιων παχύσαρκων ατόμων να χάσουν βάρος ενώ κάνουν δίαιτα χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης, οφείλεται σε μία υποεκτίμηση της ενεργειακής πρόσληψης και μία υπερεκτίμηση του βαθμού της φυσικής άσκησης και όχι σε διαταραχές της θερμογένεσης», του «κάψιμου» δηλαδή των θερμίδων. Το κλειδί για μια επιτυχημένη δίαιτα αποτελεί η σωστή ποσότητα φαγητού στο πιάτο μας , η σωστή αναλογία όλων των ομάδων τροφίμων και η δική μας  πειθαρχία. Μπορεί να μην  έχετε χρόνο να ζυγίζετε τις τροφές αλλά εάν θέλετε  να διατηρήσετε τα κιλά που θα χάσετε , θα πρέπει να το κάνετε.

  • 3.

    Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος με βάση το ύψος μου ;

    Το ιδανικό βάρος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, πέρα από το ύψος. Εξαρτάται  από  την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, τον σωματότυπο και τέλος το ποσοστό του σωματικού λίπους. Μην ξεχνάτε ότι με τον όρο "αδυνάτισμα" δεν εννοούμε απώλεια σωματικού βάρους αλλά λιπώδους ιστού

    .Όταν λέμε αδυνάτισα, δεν πρέπει να μας απασχολεί τι θα δείξει η ζυγαριά, αλλά πόσους πόντους και πόσο λίπος χάσαμε.

  • 4.

    Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα;

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εβδομαδιαία απώλεια βάρους πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 1-2 % του σωματικού βάρους (π.χ. σε ένα άτομο 70 Kg αντιστοιχεί απώλεια βάρους 700-1.400 γρ./ εβδομάδα). Επιπλέον, το 70% της  απώλειας βάρους πρέπει να είναι λίπος.

  • 5.

    Τα σκευάσματα για την απώλεια βάρους είναι χρήσιμα όταν κάνουμε δίαιτα;

    Πληθώρα σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, με φανταχτερές διαφημίσεις και πλασματικές εικόνες,  υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα, καύση του λίπους και ενίσχυση του μεταβολισμού. Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι έχουν ελάχιστα οφέλη, καθώς στην καλύτερη περίπτωση με κάποια από αυτά επιτυγχάνεται απώλεια το πολύ ενός κιλού λίπους.

    Τα συμπληρώματα διατροφής δεν κάνουν θαύματα, λειτουργούν επικουρικά σε μια ισορροπημένη διατροφή και βοηθούν στην συντήρηση ενός υγιούς σώματος. 

  • 6.

    Να κάνω τεστ δυσανεξίας για να βρω ποιες τροφές με παχαίνουν ;

    Δεν υπάρχει ούτε μια επιστημονική έρευνα που να πιστοποιεί άμεση ή έμμεση σχέση των τροφικών «Υπερευαισθησιών» - «Δυσανεξιών» με την παχυσαρκία και το βασικό μεταβολισμό. Αντιθέτως  μάλιστα   μπορεί  να  είναι  και  επικίνδυνο  για  την υγεία  από την στιγμή που αποκλείει την κατανάλωση ομάδων τροφίμων (π.χ  αποκλεισμός κόκκινου κρέατος σε άτομα με αναιμία).

    Η δυσανεξία στη λακτόζη και την γλουτένη είναι οι δυο συχνότερες τροφικές δυσανεξίες, τα συμπτώματα των οποίων προσομοιάζουν με αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όπως διάρροιες και  εμετούς και καμία σχέση δεν έχουν με το συγκεκριμένο τεστ.

    Επιπλέον, μετά από τις πολύχρονες συστάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων, όλα τα τροφικά τεστ τροφικής δυσανεξίας κρίθηκαν ως παράνομα μέσω γνωμοδότησης του Υπουργείου Υγείας .

  • 7.

    Ποιες εξετάσεις απαιτούνται και κρίνονται απαραίτητες για να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα διατροφής η δίαιτας;

    Πριν την επίσκεψη στο διαιτολόγο θα ήταν καλό να κάνετε τον παρακάτω ορμονικό και υπερηχογραφικό έλεγχο:

     

    1.Γενική αίματος

     

    2.Βιοχημικός Έλεγχος

    •Ζάχαρο & Γλυκοζυλιώμενη Αιμοσφαιρίνη

    •Ουρία, Κρεατινίνη ,Ουρικό Οξύ 

    •Ολική Χοληστερόλη, HDL,LDL

    •Tριγλυκερίδια

    •SGOT, SGPT, γ-GT

    •Σίδηρο, Φερριτίνη

    •Ασβέστιο

     

    3.Ορμονολογικός  Έλεγχος

    •Τ3.Τ4, TSH, ANTI-TPO, ANTI-TG

     

     4.Υπέρηχος Θυροειδή

  • 8.

    Αν είμαι άτομο με διαβήτη, πρέπει να αποφεύγω όλους τους υδατάνθρακες ;

    Είναι μύθος ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

    1)τους απλούς ή ταχείας απορρόφησης, που διασπώνται πολύ γρήγορα και  ανεβάζουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

    2)τους σύνθετους ή βραδείας απορρόφησης, που διασπώνται αργά και προκαλούν χαμηλή αύξηση σακχάρου στο αίμα, όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

    Ο διαβητικός πρέπει να επιλέγει τους σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένοι, όπως μαύρο ψωμί ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι μη αποφλοιωμένο, μπορεί να τρώει όλα τα φρούτα της αρεσκείας του, αλλά άγουρα και να προτιμά τα ωμά λαχανικά που έχουν φυτικές ίνες και καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης, ώστε μεταγευματικά να μην αυξάνεται το σάκχαρό του.

    Η κατανομή της τροφής σε μικρά και συχνά γεύματα και η άσκηση, είναι πολύ σημαντική ώστε να μην υπάρχουν οι αυξομειώσεις της γλυκόζης του αίματος.

  • 9.

    Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγω λόγω λήψης Sintrom;

    Το sintrom είναι φάρμακο το οποίο αναστέλλει την παραγωγή προθρομβίνης, και δρα ως ανταγωνιστής της Βιταμίνης Κ.

    Για αυτό , πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη δίαιτα και ειδικά σε τρόφιμα που αποτελούν πλούσιες ή φτωχές πηγές  της βιταμίνης Κ. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ   είναι το καρότο, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ντομάτα, το αβοκάντο, το σπανάκι, το λαχανάκι Βρυξελλών, το μαρούλι, η σόγια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, η σοκολάτα, και το συκώτι.

    Προτείνεται δίαιτα με συνετή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ περίπου 70-140 mg/ημέρα  και αποφυγή πολυβιταμινούχων σκευασμάτων.

  • 10.

    Ποια είναι η ιδανική άσκηση για απώλεια βάρους, πότε και πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι;

    Η δίαιτα καλό είναι να συνδυάζεται με άσκηση, καθώς η επιτυχία της εξαρτάται κατά 70% από τη σωστή διατροφή και κατά 30% από την άσκηση.

    Η ιδανική μορφή άσκησης για την απώλεια λίπους είναι η λεγόμενη διαλειμματική άσκηση, δηλαδή η εναλλαγή χαμηλού και υψηλού ρυθμού έντασης της άσκησης.

    Ιδανική ώρα της ημέρας για να κάνετε άσκηση  είναι το πρωί με άδειο στομάχι, αλλά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν επιλέξετε να γυμναστείτε φροντίστε να είστε νηστικοί, μιας και η κατανάλωση φαγητού ή ισοτονικού ποτού πριν την άσκηση, μειώνει κατά 30% την καύση του λίπους.

    Ιδανικά, η αερόβια άσκηση πρέπει να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα και να έχει διάρκεια 45-60 λεπτά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η  καύση του λίπους ξεκινάει από την αρχή της άσκησης, ωστόσο το υποδόριο λίπος αρχίζει να χάνεται μετά την πάροδο των πρώτων 20 λεπτών.