Η νεφρική ανεπάρκεια διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Και στις δυο περιπτώσεις διαταράσσεται η ικανότητα αποβολής των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό και παρατηρείται αύξηση της συγκέντρωσης τους στο αίμα. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ την διατροφή μας έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε άλλο τον οργανισμό μας.
Όταν έχετε χρόνια νεφροπάθεια, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας σας. Η συνιστώμενη διατροφή σας μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου αν αλλάξει η κατάσταση των νεφρών σας ή θεραπεία σας.
Τα σημεία που είναι σημαντικά για τη διατροφή σας περιλαμβάνουν:
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Οι ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες διαφερουν απο ασθενή σε ασθενή.Ετσι αν ενας ασθενης ειναι παχυσαρκος χρειαζεται λιγοτερες θερμίδες απο εναν ασθενή φυσιολογικού βαρους. Στους ασθενείς με ΧΝΑ προτείνεται η χορήγηση 30-35 Kcal/Kg με τις μικρότερες τιμές του εύρους να απευθύνονται σε άτομα άνω των 60 ετών και παχύσαρκους η υπέρβαρους ασθενείς. Η κάλυψη των θερμιδικών αναγκών του οργανισμού γίνεται με τα τρία συστατικά της διατροφής : τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τα λευκώματα. Σημαντική επίσης ποσότητα θερμίδων περιέχουν τα οινοπνευματώδη ποτά.
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
Η ημερησια ποσότητα λευκώματος που πρέπει να χορηγηθεί εξαρτάται από το βάρος του ασθενούς.Η διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε μια δίαιτα με το απαραίτητο για εσάς ποσόν λευκώματος.
Υπαρχουν δυο είδη λευκώματος:
1)Το ζωικό λευκωμα δηλ. αυτο που βρισκεται στις ζωικες τροφές οπως ειναι το αυγό, το γάλα, το ψάρι, το κρέας και το κοτοπουλο.
2) Το φυτικό λευκωμα δηλ. αυτό που βρισκεται σε ορισμενες τροφές οπως ειναι τα οσπρια, το αλευρι, και τα προιοντα τουκαι οι ξηροι καρποι.
Συμπερασματικά, συνισταται η πρωτεινικη προσληψη της ταξης 0.6-1 γ πρωτεινης /Kg, ενω ανω του 50% περιπου της προασλαμβανομενης πρωτεινης θα πρεπει να είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
ΑΛΑΤΙ
Ο γιατρός και ο διαιτολογος σας, θα καθορισει αν το διαιτολογιο θα περιεχει η οχι αλατι και σε ποια ποσοτητα. Σε γενικες γραμμες,ο περιορισμος αλατιου χρειαζεται μονο για ασθενεις με αυξημενη αρτηριακη πιεση, οιδηματα η ενδειξεις καρδιακης ανεπαρκειας.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
- τα καπνιστά, παστά και κατεργασμένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, τα σνακ όπως πατατάκια…..
- τα αλμυρά τυριά όπως φέτα, Μανούρι, Κασέρι, Κεφαλοτύρι, Γραβιέρα, Χαλούμι, Έμμενταλ
- τουρσί,ελιές
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ-ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΟΠΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ.ΣΚΟΡΔΟ-ΔΥΟΣΜΟ-ΠΑΠΡΙΚΑ
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
Πλούσιες πηγές φωσφόρου είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το συκώτι, οι σαρδέλες,το σουσάμι,η σόγια,οι κολοκυθόσποροι και οι ξηροι καρποι.Υψηλές τιμές φωσφορου στο αιμα μειωνουν το ασβεστιο δηλ.προκαλουν υπασβεσταιμία η οποια αυξάνει τη λειτουργία των παραθυροειδών αδένων που βρισκονται στο λαιμό. Ομως ακομη και με διαιτα χαμηλης περιεκτικοτητας σε φωσφορο,ειναι αδυνατο να εξαλειφθει τελειως απο το διαιτολογιο σας αφου σχεδον ολες οι τροφες περιεχουν καποιο ποσο φωσφορου.Για υτο το λογο ο γιατρος θα σας συστησει να παιρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου ή αντιοξινα φαρμακα,τα οποια εχουν την ικανοτητα να δεσμευουν το φωσφορο της τροφης στο εντερο και δε ν επιτρεποθν την απορροφηση και την εισοδο του στο αιμα.
ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΦΩΣΦΟΡΟΥ
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
- την κατανάλωση μικρών ψαριών και ειδικά αυτών που μπορούν να καταναλωθούν με τα κόκαλα π.χ σαρδέλες, μαρίδες και εντοσθίων
- τη λήψη ανθρακούχων αναψυκτικών τύπου Cola
- την κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεση
ΚΑΛΙΟ
Οι κύριες πηγές καλίου εινια το γάλα, οι πατάτες, οι μπανανες, τα πορτοκάλια, τα ξηρά φρουτα, τα λαχανικά, τα καρύδια, τα φουντουκια, τα αμυγδαλα ,τα υποκαταστατα του νατριου και οι σοκολατες. Ο κυριος κινδυνος αυξημενου καλιου στο αιμα ειναι να προκληθει καρδιακή αρρυθμία. Απο τα διαφορα υγρα απαγορευονται η μπυρα, το κακαο ,η σοκολατα ,ο νες κφε, οι χυμοι φρουτων γιατι περιεχουν καλιο.
ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΙΟ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
- Καθαρίστε την φλούδα από τα λαχανικά και τα φρούτα όπως οι πατάτες, ντομάτες, καρότα, μήλα……….
- Τα λαχανικά πρέπει να βράζονται και να χύνεται το πρωτο νερό και μετά να ξαναβράζονται με νέο νερό
Πατάτες
1.Η πατάτα κόβεται σε φέτες
2.Το κομμάτια τοποθετούνται σε 1 ½ λίτρα νερό όλη την νύχτα
3.Την επομένη ημέρα χύνεται το νερό και προστίθενται 1 ½ λίτρο φρέσκο νερό
4.Η πατάτα και το νερό βράζονται σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά και μετά το νερό πετιέται
ΥΓΡΑ
Τα υγρά προκαλούν αύξηση βαρους γρηγορα. Μια συντομη αυξηση του σωματικου σας βαρους σημαινει οτι πινετε πολλά υγρά η καταναλωνετε πολυ αλάτι με την διαιτα σας.Στα υγρα συμπεριλαμβανονται το παγωτό, η γρανιτα,ο παγος,το ζελέ.Τα φρουτα και τα λαχανικά περιεχουν 90 % περιπου νερό.Ο γιατρος σας θα καθορισει ποσα υγρά μπορείτε να παιρνετε την ημερα.Σε γενικές γραμμές ομως θα πρεπει να γνωριζετε τα εξης:
-Αν εχετε αρκετα ουρα μπορειτε να πινετε οσα υγρα θελετε
-Η ημερησια ποσοτητα υγρων που παιρνετε θα πρεπει να μειωθεί μονο αν μειωθεί σημαντιά η ποσοτητα των ουρων π.σ σε λιγοτερο απο 500 γρ. το 24 ωρο.Στις περιπτωσεις αυτες θα πρεπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.
Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο - διατροφολόγο
Η διαιτητική αντιμετώπιση του νεφριτικού συνδρόμου αποσκοπεί στη διατήρηση της καλής διατροφικής κατάστασης του ασθενούς. Το διαιτολογικό μας γραφείο, με εμπειρία στη διαχείριση της νεφροπάθειας, μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τα γεύματά σας έτσι ώστε να τρώτε τις σωστές τροφές και στις σωστές ποσότητες.